Yapay zeka ve güzellik arasındaki ilişki, teknoloji sayesinde güzellik anlayışımızın nasıl geliştiğini gösterir. Sanat, moda, tasarım ve diğer birçok alanda görünür. Aynı zamanda, farklı bir bakış açısı sunmakta. Güzellik, herkesin farklı algıladığı bir kavramdır.  

Tasarımcılar ve sanatçılar ne tür şeylerin daha güçlü olduğunu anlayabilirler. Buna göre yeni işler çıkarabilirler. Ayrıca, yapay zeka tabanlı güzellik filtreleri ve makyaj programları, insanların fiziksel görünümünü değiştirmelerine yardımcı olmaktadır. Ancak bu tür uygulamaların güzellik anlayışını standartlaştırabilmekte. İnsanlar, yapay zeka ile güzelliğinin bozulmasına neden olabilmekte. Bu da toplumsal baskıların artması ve güzellikte benimsenen belli başlı kuralların değişmesine yol açmakta. 

Ancak, bu durum herkesin güzellik algısının aynı olmasına da yol açabilmektedir. Bu çoğu platformda rastlanan bir konudur ve yapay zekanın sunduğu güzellik algısına uymaya devam etmektedirler.  

Yapay zeka, görsel güzelliğin üzerine yaptığı analizlerle sanat dünyasında yeni bir anlayış geliştirir. Aynı zamanda, bir fotoğrafın ya da bir sanat eserinin “ideal” güzelliğini tanımlamıştır ve daha çok izleyiciye ulaşmasını sağlayabilmiştir. Yapay zeka’nın güzellik ile ilişkisi sadece yaratıcı alanlarla sınırlı değildir. Aynı zamanda gerçekleştirecekleri dijital dönüşümlerini değiştirmelerine olanakları tanınır. 

Gerçek güzelliğin kararlarının karşısında bugün, en büyük gündemlerden biri yapay zekadır. Uzmanlar, 2025 yılında online içeriklerin yüzde 90’ının yapay zeka tarafından üretileceğini öngörmekte. Öyle ki sadece geçen sene metinleri görsele dönüştüren algoritmalarla 15 milyar görsel üretildiği kaydedilmiştir. Ancak yapay zeka, görsel imajların üretilmesi konusunda bir yaratıcılık ve çeşitlilik fırsatı sunsa da gerçekçi olmayan ideal güzellik kalıplarını yeniden üretmeye ve kadının kararları konusunda var olan yetersizliği sürdürmeye devam ediyor. Bunun yanı sıra Her 3 kadından 1’i, gerçek olmadığını ya da yapay zeka tarafından üretildiğini bilse bile online ortamlarda gördüğü kadın görselleri nedeniyle dış görünüşünü değiştirme baskısı hissediyor. 

“Yapay Zeka’ya gerçek ve çeşitli güzellik tanımlarının öğretilmesi gerektiğine inanıyorum”

Örneğin, dayatılmış güzellik kalıplarının, özellikle gençlerin kendilerini ifade ediş biçimlerini deforme ettiğini, cesaretlerini kırdığını ve hatta ciddi boyutlarda sosyal anksiyete yaşattığını söyleyen Birce Akalay, “Yapay zekaya gerçek ve çeşitli güzellik tanımlarının öğretilmesi gerektiğine inanıyorum” diyerek Dove’un #GüzellikGerçekKalsın kampanyasına destek vermiştir.  

Görsel Kaynak: https://pixabay.com/tr/photos/%C3%A7ekici-g%C3%BCzel-do%C4%9Fal-kad%C4%B1n-uzun-4654860/

Kaynakça: https://chatgpt.com/, https://vogue.com.tr/haber-guzellik/yapay-zekanin-guzellik-tanimi, https://www.dove.com/tr/dove-hikayeleri/dove-kampanyalari/keep-beauty-real.html

http://zeynepmetin.web.tr/2024/12/06/yapay-zekanin-muzik-uzerindeki-etkisi/